Boverket erbjuder ett stöd för att främja energieffektivisering i flerbostadshus, vilket syftar till att minska energiförbrukningen och därmed bidra till en mer hållbar miljö. Stödet finansieras delvis av EUs återhämtningspaket, Next Generation EU, och riktar sig till olika typer av bostadsägare, såsom allmännyttiga och privata bostadsföretag, bostadsrättsföreningar och kooperativa bostadsföreningar.
Berättigande till stöd
För att kvalificera sig för stödet måste byggnaden innehålla bostadslägenheter som upplåts med hyresrätt, kooperativ hyresrätt eller bostadsrätt. Byggnadens energiprestanda måste, före åtgärderna, vara över 100 kWh/m² och år, uttryckt som primärenergital.
Stödberättigade åtgärder och kostnader
Åtgärder som kvalificerar för stöd är de som förbättrar byggnadens energiprestanda med minst 20%. Detta kan inkludera isolering, fönsterbyten, installation av energieffektiva system för uppvärmning och ventilation, samt andra tekniska förbättringar. Stödet täcker merkostnaderna för dessa åtgärder, vilket definieras som de kostnader som är direkt kopplade till att uppnå en högre energieffektivitet.
Ansökningsprocessen
- Inloggning i e-tjänsten: För att ansöka om stöd eller komplettera en påbörjad ansökan, logga in på Boverkets e-tjänst med e-legitimation.
- Ansökan om stöd: Ansökan måste ha inkommit till länsstyrelsen senast den 31 december 2021. Varje byggnad kräver en separat ansökan.
- Beslut om stöd och utbetalning: Länsstyrelsen fattar beslut om stöd efter att ansökan inkommit. När energieffektiviseringsåtgärderna är slutförda, ansöker du om utbetalning inom tre månader.
- Krav på certifierad energiexpert: En certifierad energiexpert måste vara involverad för att intyga åtgärderna och deras kostnader samt den uppnådda energieffektiviseringen.
Finansiering och regler
Stödet finansieras delvis av EU och innebär att mottagaren måste uppfylla vissa villkor, såsom att synliggöra EU-finansieringen och tillåta revisioner. De stödberättigade merkostnaderna regleras av EU-förordningar och inkluderar bara kostnader direkt kopplade till energieffektivisering.
Begränsningar
Stöd ges inte för åtgärder som innebär byte av huvudsaklig energibärare från fjärrvärme till el. Små företag kan få upp till 50% av merkostnaderna i stöd, medelstora företag upp till 40%, och stora företag upp till 30%.
Utbildningskrav
För att få stöd ska stödmottagaren också bidra till utbildning av nya yrkesarbetande inom byggsektorn genom samverkan med gymnasieskolor och Arbetsförmedlingen.
För mer information och vägledning, besök Boverkets officiella sida här.
Genom att utnyttja detta stöd kan bostadsägare inte bara förbättra sina fastigheters energieffektivitet utan också bidra till en hållbar framtid och minska energikostnaderna.